Новият вариант на вируса - “Арктурус, по-заразен и причинява конюнктивит, но не е опасен,

...
Новият вариант на вируса - “Арктурус, по-заразен и причинява конюнктивит, но не е опасен,
Коментари Харесай

COVID се върна по Великден - болните като в есенната вълна

Новият вариант на вируса - “Арктурус ”, по-заразен и причинява конюнктивит, само че не е опасен, успокои проф. Тодор Кантарджиев
С нова вълна епидемията от Коронавирус подсети за себе си в дните към Великден. Само за седмица бяха открити 977 нови случая, и то в случай, че четири от дните са почивни и всекидневно се вършат по-малко проби.

Процентът на болните от COVID-19 по отношение на тестваните пък означи връх от съвсем 16 на 100 за 17 април, демонстрират данните на Единния информативен портал. Подобен висок дял на разпространяване на болестта не е имало от 15 октомври 2022 година, когато започваше есенната вълна на епидемията.

В началото на април делът на положителните проби бе 3 пъти по-малък. На 14 април пък бе 8,8 на 100.

За последните 7 дни към Великден се усилват и хората, които се нуждаят от лекуване в болница, с 25 души. Според данните от понеделник в болница се лекуват 346 души, от които 41 са в интензивно поделение.

Същевременно по-заразен вид на ковид, който визира очите и предизвиква конюнктивит, е тръгнал от Индия.

“Той обаче не е заплашителен и няма да се плашим ”, успокои съветникът на Столичната община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

Вариантът XBB.1.16, или “Арктурус ”, бе открит за първи път в края на януари в Индия и съгласно специалисти от целия свят има тревожни разновидности.

До 15 пъти са се нараснали инфектираните в Индия единствено за месец. Според учени “Арктурус ” може да е 1,2 пъти по-заразен от “Кракен ”.

Предходният вид на омикрон се наблюдаваше с нараснало внимание от Световната здравна организация поради неговия капацитет за ускорено разпространяване.

Новият вид е открит в 22 страни до момента, а признаците му включват тресчица, която последователно се утежнява и продължава 1-2 дни, възпалено гърло, болки в тялото, главоболие и коремен дискомфорт.

“Ковидът сега не е рисков за хората, които са дейни, а е рисков за тези в лечебните заведения. Трябва да пазим интензивните отделения и пациентите с хематологични и онкологични болести. Това е работа на медицинските управляващи ”, изясни Кантарджиев. 41 са болните, които се лекуват в интензивни отделения, сочат данните на Единния информативен портал.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР